Özet
Pazarlama bilimi ekonomideki yeni oluşumlara uymak için değişim geçirdikçe pazarlamanın arkasındaki felsefe, agresif bir yeni müşteri kapma savaşı vurgusundan savunmacı bir eldeki müşterilerle olan ilişkileri geliştirme vurgusuna kaymıştır. Sonuçta ilişki pazarlaması devri ortaya çıkmıştır. Mevcut müşterilerle olan ilişkileri geliştirmek onlarla uzun süreli ilişkiler kurmayı gerektirir. İlişki pazarlamasının nihai amacı uzun süreli ilişkiler kurmak yoluyla müşteri bağlılığı yaratmaktır. Bu çalışmanın birincil amacı algılanan hizmet kalitesi ile müşteri bağlılığı arasındaki ilişkiyi incelemektir. İkincil amaçlar, hazır yiyecek sektörüne has bir müşteri memnuniyeti ölçeği oluşturmak ve algılanan hizmet kalitesinin hangi boyutlarının müşteri bağlılığını etkilediğini belirlemektir.
Bu amaçla ilk bölümde hizmet teriminin tanımı ve bu terimin arkasındaki felsefe ele alınmıştır. İkinci bölümde kalite ve hizmet kalitesi kavramları incelenmiştir. Üçüncü bölüm, hazır yiyecek sektörüne has bir ölçek geliştirme amacı güdülerek, hizmet kalitesi ve müşteri bağlılığı üzerine literatür taramasına ayrılmıştır. Dördüncü bölümde, hazır yiyecek sektöründe algılanan hizmet kalitesi ve müşteri bağlılığı arasındaki ilişki, bağımlı değişkeni müşteri bağlılığı olan bir çoklu regresyon modeli kullanılarak ampirik biçimde ele alınmıştır. Çalışmanın başlıca bulguları şöyle özetlenebilir: (1) Algılanan hizmet kalitesi genel bir bütünlük içinde müşteri bağlılığını etkilemekte ve bağlılıktaki değişimlerin yaklaşık % 53’ünü açıklamaktadır. (2) Müşteri bağlılığını
etkileyen hizmet kalitesi boyutları geçmiş deneyimler, değer, güvenilirlik ve yiyecek kalitesidir. Dolayısıyla hizmet kalitesinin ve özellikle bu dört boyutunun geliştirilmesi hazır yiyecek firmaları için daha fazla müşteri bağlılığı yaratmak anlamına gelebilir.
Abstract
As the marketing science evolved to apply to the current events in the economy, the underlying philosophy of marketing shifted from an aggressive viewpoint, emphasizing battling for new customers to a defensive one, emphasizing strengthening the relationships with current customers. Consequently the onset of the relationship marketing era came about. Strengthening the relationships with current customers implies creating long-
lasting bonds with them. The ultimate purpose of relationship marketing is tocreate customer loyalty through maintaining long lasting relationships. The primary purpose of this research is to investigate the relationship between perceived service quality and customer loyalty. The collateral aims are to construct a service quality scale specifically for the fast-food industry and to identify the service quality dimensions that influence customer loyalty. To this end, definitions of and philosophy behind the term service is examined in the first chapter. Quality and service quality concepts are elaborated in the second chapter. The third chapter is dedicated to literature research on the relationship between service quality and customer loyalty in order to construct a service quality scale specifically for the fast-food industry. In the fourth chapter the relationship between service quality and customer loyalty is empirically examined in a fast-food environment, using a
multiple regression model which utilizes loyalty as its dependent variable. The major findings of the research can be summarized as: (1) Service quality as an overall construct influences customer loyalty and can explain nearly 53 % of the variation in customer loyalty. (2) The service quality dimensions influencing customer loyalty are past experiences, value, reliability, and food quality. Consequently improving service quality and especially its four dimensions may mean increasing loyalty of customers of fast-food firms.
YAZILAR
-
▼
2013
(
295
)
-
▼
Mayıs
(
67
)
- Müşteri Memnuniyeti ile Çalışanların Performansı A...
- Müşterinin Büyüğü Küçüğü
- Memnuniyet Araştırmaları
- Müşteri Memnuniyetinde Algılama ve Davranış
- Olumlu Bir Müşteri Deneyimi
- Müşteri memnuniyetinde “bütünsellik”
- Olumsuz Bir Müşteri Deneyimi
- Alışveriş yaptığı yeri terkeden müşterinin maliyet...
- Müşteri memnuniyetinin neresindeyiz?
- NEDEN TS ISO 10002?
- Tüketici Memnuniyeti Analizi ve Gıda (Fast-Food) S...
- Tüketici Memnuniyeti İçin Parkede Kalite Kriterleri
- TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARI ÜZERİNDE SO...
- KİŞİSEL FAKTÖRLERİN TÜKETİCİ SATIN ALMA DAVRANIŞLA...
- TÜKETİCİNİN TATMİNİ İLE SATIN ALMA DAVRANIŞLARINI ...
- Kurumsal Danışmanlık Hizmetlerinde Kalite ve Servq...
- ALGILANAN HİZMET KALİTESİ, MÜŞTERİ DEĞERİ VE MÜŞT...
- PAZARLAMANIN BİR PARÇASI OLARAK HALKLA İLİŞKİLER: ...
- Otel İşletmelerinde Müşteri Şikayetleri ve Şikayet...
- HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜLEBİLİR Mİ?
- Kıyaslama Düzeyinin Şikayet Telafisinin Algılanan ...
- MÜŞTERİ SADAKATİ SAĞLAMADA ARAÇSAL BİR YÖNTEM OLAR...
- KULAKTAN KULAĞA İLETİŞİM: ALIŞVERİŞ MERKEZİ MÜŞTER...
- Kamu Kurumlarında Bir Halkla İlişkiler Çalışması O...
- Kamu Örgütlerinde Halka İlişkiler Yolu İle Hizmet ...
- HİZMET KALİTESİ ALGILAMALARININ MÜŞTERİ BAĞLILIĞIN...
- Hizmet Pazarlamasında Müşteri Memnuniyeti ve Ulaşt...
- TURİZM SEKTÖRÜNDE HİZMET KALİTESİ ÖLÇÜMÜ ÜZERİNE B...
- Hizmet Hatasının Telafisi ve Müşteri Tatmini Üzeri...
- Halkla İlişkilerde Hizmet Kalitesinin Arttırılması
- Lokantacılık Sektöründe Müşteri Şikayetleri Açısın...
- Fonksiyonel Olmayan Tüketici Davranışlarının Kavra...
- ISO 10002 Müşteri Şikayet Yönetimi Standardı Kıya...
- Üniversite Kütüphanelerinde Yürütülen Halkla İlişk...
- Turizm Sektöründe Tüketicilerin Şikayetlerini Bild...
- TÜKETİCİLERİN ŞİKAYET DÜŞÜNCESİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
- Şikayetlerin Kısıtlayıcı Faktörleri: Turistlerin B...
- MÜŞTERİ ŞİKÂYETLERİ YÖNETİMİ
- OTEL İŞLETMELERİNDE MÜŞTERİ ŞİKAYETLERİ VE ŞİKAYET...
- Müşterilerin Kurumsal İmaj Algısının Müşteri Bağlı...
- MÜŞTERİ SADÂKATİNİN KAZANILMASINDAVERİTABANLI PAZA...
- MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ ARTIRMA ARACI OLARAK HALKLA ...
- MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ÖLÇÜM MODELİ
- Müşteri ilişkileri Yönetimi’nde Çağrı Merkezlerini...
- Müşteri Şikayetlerinin Yönetilmesi: Otel İşletmesi...
- Lisrel ile Yapısal Eşitlik Modelleri: Tüketici Şik...
- KULAKTAN KULAĞA İLETİŞİM: ALIŞVERİŞ MERKEZİ MÜŞTER...
- Kıyaslama Düzeyinin Şikayet Telafisinin Algılanan ...
- Bankacılıkta Halkla İlişkiler ve Müşteri İlişkileri
- Örgütsel Öğrenme, Personel Güçlendirme ve Takım Pe...
- Parekendecilik Sektöründe Müşteri Memnuniyet Düzey...
- Şikâyet Yönetim Süreci Sonrası Memnuniyeti Etkiley...
- Müşteri Şikayet Yönetiminin Müşteri Bakış Açısı İl...
- İşletmelerde Müşteri Hizmet ve Müşteri Memnuniyeti...
- ALGILANAN ADALET KAVRAMI PERSPEKTİFİNDE ETKİN ŞİKA...
- Müşteri memnuniyet indeks modelinde yapay sinir ağ...
- MÜŞTERİ SADAKATİNİN SAĞLANMASINDA MÜŞTERİ İLİŞKİLE...
- CRM ve Ulaşım Sektöründe Bir Uygulama İşletme Çalı...
- ULUSAL MÜŞTERİ MEMNUNİYET İNDEKSLERİ
- HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU YÖNETM...
- HUKUK UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK KANUNU
- Müşteri odaklı satış ve pazarlama
- Toplam kalite yönetimi ve liderlik
- Toplam Kalite Yönetiminde beş temel unsur
- TÜRKİYE’DE KALİTE ALGILAMASI VE MÜŞTERİ ODAKLILIK
- Toplam Kalite Yönetiminde Müşteri Memnuniyeti
- KALİTENİN TANIMI VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
-
▼
Mayıs
(
67
)
6 Mayıs 2013 Pazartesi
HİZMET KALİTESİ ALGILAMALARININ MÜŞTERİ BAĞLILIĞINA ETKİSİ VE BİR UYGULAMA
by karamanni | 
in add
at 09:33:00
Proudly Powered by Blogger.
0 yorum: