11 Temmuz 2017 Salı

Renklerin anlamları ve kişiliğe göre renk seçimi

by karamanni  |  in Göstergebilimi at  10:40:00

Renkler hayatımızın her alanında var olan bizi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen önemli unsurlardan biridir. Yaşadığımız her an, gözlerimizin önünde onlarca renge maruz kalırız. Kimi zaman gördüğümüz onca renk arasından ilgimizi en çok çeken renge doğru yoğunlaşır, rengin büyülü etkisine kendimizi bırakıveririz. Renkler hayata bakış açımızı doğrudan etkileler. Bazı renkler bizi derin düşüncelere sürüklerken bazı renkler içimizi enerji ile doldurarak hayat enerjimizi yerine getirir. Giydiğimiz kıyafetlerin rengi, karşımızdakilerin kullandığı aksesuarlar bile insanların bakış açılarını etkilerler. Bu sebeple renklerin hayatımızdaki önemi küçümsenmeyecek kadar fazladır. Bu yazımızda bu durumdan yola çıkarak biz de renklerin anlamları, renklerin kişilik üzerindeki etkileri, hayatımızda hangi renkleri kullanmalıyız gibi birçok soruya yanıtlar vermeye çalışacağız. Öncelikle renkleri psikoloji bilimine göre anlamlandırmakta fayda var. İşte renklerin psikolojik anlamları:

Sarı Rengin Anlamı


Sarı renk, bilindiği üzeri bilimin ve yaratıcılığın rengidir. Çevremizde bu rengi altının üzerinde güneşe baktığımızda görebiliriz. Ayrıca dikkat çekme özelliği olması sebebi ile sarı renk taksilerin üstünde de olmaktadır.
Sarı rengin anlamını tonları ile değerlendirmek çok daha anlamlı olacaktır. Çünkü açık sarı rengi enerjiyi ve tazeliği simgelerken, soluk sarı renkler çürüklüğü ve tembelliği ifade eder. Bununla birlikte sarı rengin kişilikler üzerindeki etkilerini göz önüne alacak olursak, sarı rengi sevenlerin ayran gönüllü, şıpsevdi veya yaptığı işten kolay sıkılan kişilikler olduğu kanısına varabiliriz. Ayrıca sarı rengi seven insanların özgür ve bağımsız bir ruha sahip oldukları da söylenebilir.

Siyah Rengin Anlamı

siyahrenginanlami
Siyah duruşu ve kullanımı açısından diğer renklerden farklı konumdadır. Güneş battığından gün sona ermeye yaklaştığında bu renk çepeçevre sarar dört bir yanımızı, siyah renge maruz kalırız. Psikolojik olarak konuyu ele alacak olursak da siyah rengin günahları örttüğüne, kötülüklere kapılarını açtığına kanaat getirebiliriz. Karanlık güçlerin ve kötü emellerin hayat bulduğu renktir siyah. Bununla birlikte siyah renk asaleti ve dayanıklılığı ve bilgeliği de temsil eder. Siyah rengi seven insanların aynı zaman asalet ve dinginliği de tercih eden insan grublarındandır.
Tekstil sektörünün önemli renklerinden biridir siyah. Kiloluyu zayıf gösterme yeteneğine sahip olan bu renk kadınlar tarafından çok sevilerek tercih edilir. Erkekler ise bu rengi güçlü görünmek için tercih ediyor olabilirler.

Mavi Rengin Anlamı


Hayatımızda maruz kaldığımız en önemli renklerden biridir mavi. Su, deniz, gökyüzü mavidir. Ferahlık hissini bünyemize derin derin işler bu renk. Mavi gözlü olmak bile ayrıcalık kabul edilir toplumumuzda. Mavi sadece bir renk değildir der edebiyatçılarımız, anlam katarlar bu renge soyutlaştırırlar bu rengi.
Mavi rengin psikolojik olarak birçok etkisi vardır. Performans gösterme becerimizi arttırtığı gibi odaklanmamıza ve sakinleşmemize de yardımcı olur. İş görüşmelerinde mavi giyilmesi tavsiye edilir, çünkü mavi renk sadakatin, bağlılığında rengidir aynı zamanda.

Mavi rengi seven insanlar ise çevreleri ile uyum içinde ilişkiler kuran sosyal insanlardır. Hoşgörülü ve anlaşma yanlısı bir tavır takınırlar her zaman. Fedakarlık seviyeleri de yüksek olan bu kişilerin kendilerini yıpratmamaları için de ilişkilerinde titiz davranmaları gerekmektedir.

Kırmızı Rengin Anlamı

kirmizirenginanlami
Renklerin anlamları konuşulduğu her zaman en çok konuşulan renk olmuştur kırmızı. Kırmızı rengi hayatımızda pek çok alanda kullanılırken görebilir, satış ve pazarlama taktiklerinde, savaşlarda tutkunun ve gücün geçirildiği her görsel içerisinde, Türk bayrağımızın dalgalandığı her kumaş taneciğinde kırmızının ihtişamlı duruşunu takip edebiliriz.

Kırmızı renk kullanım alanlarından da tahmin edilebileceği gibi tutkunun, hırsın ve gücün simgesidir. Kırmızı rengi seven kişileri hırslı ve tutkulu kişiler olarak bilinirler. Kırmızı rengin insanları ateşleyici etkisinin de olduğunu düşünülünce aşkın ve pazarlamanın da bir numaralı rengi olduğu kanısına varabiliriz. İnsanları etkilemek ve hareket geçirmek için siz de kırmızı rengi rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yeşil Rengin Anlamı

yesilrenginanlami
Yeşil renk, hayatımıızın pek çok alanında rastladığımız ana renklerden biridir. Yeşil rengi görünce çoğunlukla aklımıza doğa gelir. Doğal güzelliklerin ve baharın rengidir yeşil. Oksijeni bol, doğası muhteşem yerleri tarif ederken yeşil rengi baz alırız. Yeşil aynı zamanda sakinleştirici özelliğine sahip olduğu için sinir sistemini rahatlatır. Bu sebeple hastanelerde hastaların daha rahat hissetmesi için yeşil renk kullanılır.

Yeşil rengi tercih eden insanların kararlı oldukları ve insanlara değer verme konusunda uzman oldukları söylenebilir. Yeşil rengi seven insanlarda otorite kurma çabaları da zaman zaman görülmektedir.

Beyaz Rengin Anlamı

beyazrenginanlami
Beyaz bilindiği üzere saflığın ve temizliğin renklendirilmiş halidir. Bu sebeple evlenen kızların gelinlikleri beyaz renktedir. Ayrıca beyaz renk temizliği de ifade ettiği için doktorlar ve hemşire üniformaları beyaz renklidir.

Beyaz rengi tercih eden insanlar daha minimal düşünen, hayal gücü yüksek ve yaratıcı insanlardan oluşur. Temiz olmayı ve ferah hissetmeyi severler.

Mor Rengin Anlamı

morrenginanlami
Mor renk her daim asaletin rengi olmuştur. Zarafet ile birleştiğinde harika bir uyumu yansıtan mor renk, lüks yaşantının vazgeçilmez renklerinden biridir. Mor renk evlerde sıklıkla kullanılan bir boya badana rengidir.


Mor rengi seven insanlar romantik duyguları bünyesinde barındıran zarif ve güçlü duran insanlardır. Sanatın ve duygusal müziklerin rengi de her zaman mor olmuştur.

Turuncu Rengin Anlamı

portakalrenginanlami
Turuncu renk özellikle günümüz mobilyalarında sıkça kullanılır. Heyecan veren işlerin, çoşkunun ve sevincin rengidir. Dijital alanlarda kullanıldığı turuncu renk yaratıcılığı ifade eder. Yaratıcılık anlamındaki ana renktir, çünkü turuncu renk zihni açar ve zihnin çalışmasını hızlandırır.

Turuncu rengi seven kişilerin yaşamlarında daha sosyal olduğu ve dışa dönük bir profil çizdiği söylenebilir. Genellikle hayatlarında aktif olan kişiler turuncu renge bayılırlar.

Kahverengi Anlamı

kahverengianlami
Kahverengi mobilyanın ana rengidir. Genellikle sağlamlığı ve şıklığı ifade eder. Olgunlu ve güvenilirlik kelimelerini bir cümle içinde kullanacak olursak o cümleyi kahverengi boya ile boyamamız gerekecektir.

Kahverengi seven kişilerde ise aşırı duygusal olmalarının yanı sıra kendilerine güven duyabilecekleri birini ararlar. Yalnızlık onlar için kaçılması gereken bir köpek gibidir, asla sevmezler ve sürekli korkarlar.

Pembe Rengin Anlamı

pemberenginanlami
Pembe renk, şirinliğin, sempatikliğin ve çocuksuluğun rengidir. Süslü bayanların çok sık kullandığı bu renk hayalleri ve güzelliği simgeler. Sinirleri giderici ve sakinleştirici etkileri vardır.
Pembe rengi seven kişiler tahmin edildiği üzere duygusal olmalarının yanı sıra aynı zamanda hayatların içten içe bir çekingenlik barındırırlar. Geçici duyguları ile tanınan bu kişilerde sıklıkla değişen düşüncelere rastlanabilir.

Gri Rengin Anlamı

grirenginanlami
Gri renk, doğuşu itibari ile arada kalmışlığın ve kararsızlık içinde karar verenlerin rengidir. Gri renk biyolojik organımız gözün en rahat algıladığı renktir. Ciddiyetin ve diplomasinin resmi rengi olan gri, yapılarda çok sık kullanılmaz.

Gri rengi seven insanlar ilişkilerinde kuralcı ve resmiyeti önemseyen insanlardır. Bununla birlikte turuncuyu seven insan tipleri griyi biraz itici bulabilirler.


www.boyacimgelsin.com

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Sözsüz iletişim sözlü iletişimden daha etkili olmaktadır ve tercih ettiğimiz renkler karşı tarafa bir enerji yaymaktadır. Renkler doğru ve yerinde kullanıldığında hem iletişime olumlu etki eder hem de psikolojik açıdan insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar. Renklerin dili ve iletişime etkisi üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/iletisimde-renklerin-onemi/

    Keyifli okumalar dilerim,
    sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Proudly Powered by Blogger.